Problem masovnosti kopija brendova ili ti: 'Kupih original Nike Airmax za 40 eura brate!' - ISKORISTI.ME

Problem masovnosti kopija brendova ili ti: 'Kupih original Nike Airmax za 40 eura brate!'

Ne. Nijesi kupio original Nike Airmax za 40 eura. Brate.

                                                      

 

Zdravo svima (vama 6-oro koji čitate naše blogove). Prije nego što se bacimo na slikanje i zaprimanje velikog zimskog uvoza koji nas čeka sjutra, hajde da malo piskaramo o sumnjivim prodavcima, čudnim cijenama i,ponekad, očiglednim kopijama poznatih brendova, koji su već odavno preplavili naše tržište.

 

Definitivno , u svijetu kvalitetne garderobe, ime koje sa sobom nosi određenu reputaciju, znači mnogo. Kvalitet vezan za Bogner, Colmar, Ziener, Marks&Spencer, Boss, Zegna, Pal Zileri, Ben Sherman, Nike, Adidas i još mnogo, mnogo fantastičnih brendova, vremenski se utkao u svijest kupaca te se i više ne razmatra njihov kvalitet. Bitno je samo da pročitate ime brenda i sve vam je jasno. Naravno, raznorazne fabrike tekstila i obuće, vrlo brzo su uvidjeli priliku u ovom elementu ove industrije. Dovoljno je samo prekopirati ime brenda, preslikati spoljni izgled i to je to. Počevši od Kine, čija je industrija počivala na kopijama (ali sa niskim i pravilnim cijenama) sada se taj talas raširio širom svijeta. Marketing nepotreban (ipak artikal nosi ime popularnog brenda) , kvalitet nepotreban (kupac se tek nakon kupovine, pranja, nošenja uvjeri u kvalitet). Cijena se spusti (u zadnje vrijeme čak, vrlo bezobrazno, neznatno), pronađu se prodavci i masovni profiti slijede.

Dodatkom društvenih mreža, dolazimo do toga da na svakom koraku možemo kupiti bilo koji brend za malu svotu novca.

Naravno, svako ima pravo da prozvodi sve što je zakonom dozvoljeno. Problem je što prodavci nabavljaju kopije a prodaju kupcima originale. Marže ogromne, kupac kratkororočno zadovoljan.

Međutim, od davnina, i od toga ne možemo pobjeći, važi staro pravilo: Sve što je kvalitetno, je i skupo.

Po poslednjim podacima LifeHacker-a  jedna od 12 svih stvari proizvedenih u zadnjih 20 godina je kopija, ili lažnjak. Industrija od 412 milijardi dolara.

Najveći procenat kopija se nalazi u: garderobi (prije svega torbicama i obući) , satovima, naočarima.

Vrlo je teško prepoznati kopije u industriji garderobe. Rijetko ko poznaje načine šivenja, pravu kožu, materijal, dugmad, dizajn određenih brendova na prvi pogled. Najčešće se to otkrije nakon par nošenja, pranja, prvih spoljnih uticaja. Ispod možete pročitati generalne smjernice koje vam mogu pomoći da identifikujete kopije brendova.

  • Prava koža najčešće ima nepravilnu teksturu, za razliku od ispeglanih kopija
  • Prava koža ima suptilan miris kože, dok kopije imaju agresivan miris vještačkih materijala
  • Najčešće, hardver (dugmad, patent i slično) nose iste detalje, boju, način izrade
  • Logo brenda krije detalje. Provjerite simetriju, broj spoljnih konaca, materijal (logo je rijetko izrađen od plastike, najčešće metal)
  • Iako banalno, ponekad se griješi u gramatici u deklaracijama materijala
  • Gotovo svaka deklaracija ima serijski broj artikla. Potražite ga na internetu i provjerite mu cijenu na sajtu proizvođača. Ako na Nike-ovom sajtu patika 120 eura, onda je malo vjerovatno da ih komšija prodaje za 65 eura, nove.

 

Generalno, rijetko ko zna i prati načine šivenja, original dizajne i dugmad. Niti se u modernom svijetu ima vremena za to. Preporučujemo da se uvijek vodite logikom biznisa i zdravim razumom.

Recimo, ukoliko 'Nike' izbaci novu seriju patika i prodaje ih u svojim prodavnicama 100 eura. Niko, ali , niko na svijetu ne može imati manju cijenu od Nike-a što se tiče te serije patike.  'Nike' neće prodati nekome svoje patike po nabavnoj cijeni takvoj da ta firma može da ih prodaje jeftinije od njih. 'Nike' neće prodati svoje patike nikome, osim svojim partnerima. 'Nike' neće prodati svoje patike niti sklopiti ugovor sa Đurom iz Podgorice ili Petranom iz Bijelog Polja, da bi ih oni prodavali narodu po niskim cijenama.

Ako mislite da gore pomenuti Đuro ili Petrana uzimaju patike od 'Nike'-ovih partnera, varate se. Ni te firme neće prodati patike nikome, ko nema firmu, PIB i PDV broj. I definitivno će ih prodati više nego što su ih oni kupili od Nike-a.

Opet se vraćamo na zlatno pravilo. Kvalitet se mora platiti.

 

Trenutno, dok ovo pišem, na sajtu Nike-a, u 'Outlet' kategoriji , Nike Huarache Premium koštaju 79 dolara. U Outlet su kategoriji, što znači da je to najniža trenutna cijena. Niko ne može imati nižu cijenu na svijetu. Trenutno su na Footlocker-u i Amazonu-u 109 i 120 dolara. Ako mislite da ih neko, iko, na svijetu može prodati jeftinije a da su original, varate se.  Ako mislite da je taj neko u Crnoj Gori, onda osnivači 'Nike' vjerovatno imaju kumove u Crnoj Gori.

Ovo pravilo važi za sve brendove. Sumnjivo niska cijena je uvijek sa razlogom sumnjiva. Ako kupujete kopiju, imate pravo da znate da je to kopija i cijena ne može biti ni približna originalu.

Ne rizikujte da promijenite strukturu stopala kupujući kopije. Ne rizikujte novac, kojeg na našim prostorima nemamo na pretek. I ne može se lako zaraditi. Zašto bi neko lako zaradio na Vama?

U sledećem blogu ćemo okačiti detaljan infografik koji će vam detaljno opisati kako da razlikujete kopije od originala, od kožne garderobe, patika, tašni i odjeće.

A do tada, bacite oko na sajt sa vremena na vrijeme. Od petka veče vas očekuje fantastična nova kolekcija iz Britanije i Njemačke, sa sve kaputima, kožnim jaknama, sportskom garderobom i džemperima.

Idi na ponudu: Klikni ovdje