MARKS&SPENCER (M&S)

Marks&Spencer korporacija je jedna od najvećih britanskih i evropskih firmi, koja operira u više država širom svijeta sa glavnim sjedištem u Londonu. Poznati po visokom kvalitetu garderobe (u zadnjoj deceniji dio korporacije se bavi izuzetno uspješno i prozvođenjem luksuznih prehrambenih proizvoda), fantastičnim kolekcijama i ogromnom izboru. Prvi britanski modni brend koji je prešao milijardu funti prometa godišnje (davne 1998-me godine) sa preko 958 radnji u Velikoj Britaniji i još toliko širom svijeta. Marks&Spencer je bio prisutan kod nas do prije par godina, kada su sve radnje sa Balkana premjestili u istočnu Evropu. Njihovi odjevni predmeti su poznati po kvalitetu i dizajnu, često vrlo skupi. Njihove kolekcije su same za sebe prepoznatljive kao brend (PER UNA, BLUE HARBOUR, AUTOGRAPH i slično).  Jedan od najboljih evropskih i svjetskih brendova.

NEXT

Next retail je trenutno najveći britanski modni brend.  Pretekao na vrhu liste broja prodatih artikala i Marks&Spencer prije 3 godine (2014). Nevjerovatno, ali Next je osnovan prije 153 godine (1864) i sadrži u svom vlasništvu preko 800 radnji širom svijeta. Njihov onlajn sektor sadrži preko 3 500 000 aktivnih kupaca. Izuzetno kvalitetna garderoba, sa fantastičnim materijalima i širokim asortimanom. Njihov brend LIPSY je toliko popularan da funkcioniše sam za sebe. Za naše standarde često skup, sa sličnim cijenama kao Marks&Spencer.

RIVER ISLAND

Još jedan fantastičan brend sa glavnim sjedištem u Londonu. Izuzetno popularan u Evropi, posebno među mlađom demografijom. Karakteriše ga moderna garderoba, često živopisne  boje i upečatljiv dizajn. Takođe firma sa prometima oko milijardu funti i preko 400 radnji širom svijeta i 70-togodišnjom tradicijom. Cijene su im slične kao M&S i Next-u, mada mogu biti i malo skuplje, zavisi od kolekcije do kolekcije. Njihova onlajn prodavnica je aktivna u 24 zemlje širom svijeta.

Arcadia Group:

Arcadia Group je jedna od najvećih svjetskih korporacija, čiji je vlasnik Sir Phillip Green, jedan od najbogatijih ljudi svijeta. Arcadia posjeduje nevjerovatan spektar brendova, o kojima ćemo posebno ispod, a to su: Topshop, Dorothy Perkins, Topman, Wallis, Miss Selfridge, Burton, Evans.

topshop topman outlet garderoba

Topshop

Fenomenalan ženski brend, prepoznatiljiv po modernoj i kvalitetnoj garderobi, kao i po visokim cijenama. Posjeduju preko 550 radnji širom svijeta, kao i vrlo popularnu internet prodavnicu. Izuzetno cijenjen brend, savremen i često sa potpisima dizajnera. Prije 2 godine, pop diva Bijonse je postala zaštitno lice ima svoju kolekciju u Topshop-u.

Dorothy Perkins

Takođe,  fantastičan i moderan ženski brend, izuzetno popularan u zapadnoj Evropi. Osnovan prije 108 godina (1909.godine), sa ogromnom tradicijom i reputacijom. Prepoznatljivi po internet prodavnici koja zastupa više svjetskih brendova, kao i po kvalitetu garderobe.

Burton

Šta reći za Burton, brend koji posluje od 1903. godine (114 godina)? Jedan od prvih 'High Street Fashion' brendova, brend koji je sponzorisao reprezentaciju Engleske 3 decenije, jedan od brendova koji je definisao mušku modu u Velikoj Britaniji. Prepoznatljiv po visokom kvalitetu (ali i po visokim cijenama za naše standarde) , modernom stilu i tome da imaju preko 400 radnji u Velikoj Britaniji,  ali i da nikad nijesu htjeli da otvore svoju radnju nigdje drugo (osim one garderobe koje neko otkupi od njih i prepoda).

Topman

Brend koji doživljava veliku svjetsku ekspanziju, najmlađi od svih pomenutih brendova (nastao 1970-te godine). Nastao kao odgovor na Topshop (Topshop je isključivo ženski brend, Topman muški), bazirajući se na modernom i savremenom stilu.  Za razliku od Burton-a, Topman se široko komercijalizovao, otvarajući radnje širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Azije.

Miss Selfridge, Wallis, Evans

Miss Selfridge je vrlo popularan brend, koji zna da spusti cijene i da bude pristupačniji mlađim generacijama. Poznati po modernoj i upečatljivoj garderobi i žarkim bojama. Za razliku od Miss Selfridg-a, Wallis i Evans su dva vrlo skupa ženska brenda, čija je ciljna demografija veće platežne moći. Takođe, oba brenda akcentuju 'Plus Size' kolekcije (posebno Evans) i izuzetno su kvalitetni i rijetki na našim prostorima.

George (ASDA)

Može se reći da George predstavlja idealan spoj jeftinije cijene i kvaliteta. Od svih ovih brendova, George ima najmanje cijene, a ne kaska toliko sa kvalitetom. Vrlo moderna garderoba i vrlo kvalitetni materijali. Možda i zato ima preko milijardu funti prometa svake godine samo u Britaniji, a izuzetno je popularan širom svijeta, posebno u SAD, s obzirom da je od prije par godina u vlasništvu Walmart-a.

TU Sainsbury's

Treći najveći britanski lanac radnji (iza ASDA i TESCO). Sličan George-u , kvalitetna garderoba za pristupačnije cijene. Pretežno prirodni materijali i širok asortiman. Vrlo popularni širom zapadne Evrope.

H&M

Jedan od najvećih svjetskih brendova, sa preko 150000 zaposlenih u 4500 radnji širom svijeta, kao i internet prodavnici koja funkcioniše u 34 zemlje. Poznat po svom stilu prodaje, takozvani Fast-Fashion, pristupačnim cijenama (u određenim kolekcijama) i modernim i savremenim stilom. Osnovan u Švedskoj, 1947. godine, za period od pola vijeka je postao najprepoznatljiviji svjetski modni brend. Kvalitet zavisi od kolekcije do kolekcije, svaka kolekcija nosi za sebe posebnu cijenu i materijale.

Zara

Vjerovatno najprepoznatljiviji brend na našim prostorima, iz razloga što jedini ima svoju prodavnicu u Crnoj Gori (Podgorica, Delta City). Sličan H&M, po cijenama i kvalitetu, prije svega masovan svjetski brend, sa 2100 radnji u 88 zemalja. Uvijek imaju više kolekcija i širok asortiman na raspolaganju, kao i vrlo modernu i pristupačnu garderobu. Često ih povezuju sa lošim kvalitetom, ali to je najčešće slučaj sa jeftinijim kolekcijama, mogu biti vrlo kvalitetni ukoliko znate šta tražite.

C&A

Jedan od 10 evropskih giganata, holandsko-njemačka korporacija koja u svom vlasništvu ima par odličnih brendova: Angelo Litrico, Canda, Clockhouse, Palomino, Rodeo, Yessica itd. Popularan u centralnoj Evropi, pristupačne cijene i kvalitetni materijali.

    

Atmosphere (Primark), Matalan , Debenhams

Tri 'Fast Fashion' britanska brenda,vrlo popularna i moderna, kako u poslovanju tako u garderobi. Sva tri brenda imaju ogroman broj radnji širom Evrope i Britanije, kao i ogromno onlajn prisustvo sa svojim internet prodavnicama (posebno Matalan i Debenhams). Atmosphere za nijansu kaska kvalitetom za Matalanom i posebno Debenhams-om, ali su im i cijene pristupačnije. Širok asortiman, savremene kolekcije i kvalitetna garderoba.

Street One i Cecil

Dva fenomenalna njemačka brenda, koji posluju u sklopu iste modne korporacije. Isključivo ženski brendovi, poznati po kvalitetu, širokim kolekcijama i odličnim materijalima. Cijene su im 'srednjeg' evropskog ranga, što je kod nas i dalje prilično skupo (tunike su od 30-50, jakne od 60-150 i slično)

Newsletter

Ako želiš da budeš u toku, upiši svoj mejl ovdje.