High Street Fashion - Blog - ISKORISTI.ME

Prošlo je skoro 8 mjeseci od našeg poslednjeg bloga. Opravdano ili neopravdano, vrijeme će pokazati :-)
Danas ćemo se malo baviti terminom 'high street' ili 'high street fashion'.

high street crna gora

* Kensington High Street u Londonu


U našim opisima brendova i garderobe često se bacamo sa engleskog frazom 'high street' ili 'high street fashion', koja najčešće prožima opis i informacije artikla.
Fraza se često koristi radi boljeg objašnjenja i opisa, prije svega samog brenda, a i radi smirivanja prepotentnosti određenog administratora :-)

Fraza koja na zapadu, posebno u Velikoj Britaniji, specifično, Londonu, nosi veliku težinu, primarno geografski, zatim i društveno/kulturno.

Geografski, termin je poprilično jednostavan, i predstavlja ulicu u gradu, često centru, koja sadrži najrelevantnije banke, brendove, radnje i manifestacije toga grada.
Fraza je nastala 1860-tih godina u viktorijanskoj Engleskoj, i prva high street ulica se naravno nalazila u kolijevki moderne civilizacije - Londonu.

Počeci:
Davne 1571-ve godine, kraljica Elizabeta Prva je otvorila prvi britanski šoping centar (Delta je kasnila nekih 450 godina u CG): The Royal Exchange. Jednostavna dva sprata i 100 kioska - uključujući i garderobu.
300 godina kasnije (1869), izvjesni bračni par pod imenom John and Mary Sainsbury, otvaraju radnju sa prodajom hrane i garderobe. 150 godina kasnije, brend TU Sainsbury's sadrži 1500 radnji širom svijeta i promet od 28 milijardi eura (2018-te), je jedan od najzastupljenijih u našem webshopu.
15 godina kasnije (1884), poljski izbjeglica Michael Marks otvara Penny Bazaar radnju u Leeds-u. 10 godina nakon toga otvara i malu radnju pod imenom Marks&Spencer, sa svojim novim kolegom Thomasom Spencer-om. Vijek kasnije, ta radnja je osnova i prva u carstvu od 1500 radnji širom svijeta i osnova za jedan od najprepoznatljivih brendova garderobe u Evropi.
  *jedna od nastarijih radnji Marks&Spencer-a u Londonu

 
Zlatno Doba:
Do vremena kralja Edvarda, popularnost 'high street'-a nije imala veliku težinu. Međutim, od 1900-te godine pa nadalje, 'high street' postaje nevjerovatno popularan sa više aspekata (Pokret Sufražetkinja je nalazio utočište u raznim 'high street'- ovima), gdje osim trgovine, tu nastaju i sve društveno-kulturne norme, pojavom kafića, mini-teatara...

Moderno doba:
50 godina kasnije, 'high street fashion' doživljava puni procvat. Mladi, stari, biznismeni, glumci, studenti, gotovo sve demografije su hodale 'high street'-om. Svi relevantni brendovi, uključujući i kultne Tu Sainsbury's, Marks&Spencer, Burton Menswear, Next, u miksu sa novim (za to vrijeme novim) brendovima kao što su Topshop, House Of Frazer, Laura Ashley itd, su imali svoje 'flagship' radnje na ulici. (flagship - glavna radnja)
Od 2000-tih im se pridružuju i 'fast-fashion' brendovi H&M, Zara, Primark, New Look i Tesco (F&F). 'High street' u Londonu sada sadrži i Monsoon, Miss Selfridge, Reiss, Warehouse, Jigsaw, River Island, Dorothy Perkins, Oasis, BooHoo, SportsDirect, Nike, Adidas, Reebok, Superdry, JD Williams, Levi's, Diesel, Timberland i još mnoge fantastične brendove.
Banke su igrale veliku ulogu u kultu 'high street', te gotovo sve relevantne bankarske institucije imaju svoja predstavništa na glavnim ulicama (Barclays, HSBC, Lloyds, Santander itd) . Upravo su rente i cijene stanova u ovom dijelu gradova najveće ne samo u Velikoj Britaniji, nego među najvećima u čitavom svijetu.
 * razna predstavništva bankarskih institucija na londoskom 'High Street-u'

Pojavom van-gradskih šoping centara, 'high street' je donekle i izgubio potpunu moć nad gradskim dešavanjima, međutim, i dalje ima enorman kulturno-društveni uticaj u Velikoj Britaniji. Model i koncept 'high street-a' je prepoznatljiv širom svijeta, od USA do Njemačke, međutim, ne nosi sa sobom taj izraz van granica Velike Britanije.

Nadamo se da smo uspjeli da približimo ovaj sada već kulturno-istorijski koncept, čiji su brendovi nekako došli i do Crne Gore u vidu naše internet prodavnice. Kako je naš poslednji blog pročitan preko 2500 puta, ne prihvatamo ništa manje ni za ovaj kratak tekst :-)

A u sledećem blogu (koji će, ovim tempom, biti završen za nekih 15 godina), ćemo se malčice baviti lokalnim dešavanjima u našem svijetu mode i trgovine ;-)

U među-periodu, kupujte pametno, kupujte #secondhand! https://www.isk0risti.me/