Istraživanje fenomena 'second hand' garderobe - ISKORISTI.ME

Industrija polovne garderobe kao modni trend?

U zapadnim zemljama, od 1960-tih i 1970-tih godina, industrija polovne robe postaje modni trend i nakon toga postaje sve bitniji i bitniji igrač u svjetskoj industriji garderobe. Kako se geografski kreće ka istoku planete, trend je polako opadao. Ipak, u poslednje vrijeme, i istok shvata benefite ove industrije. Sam fenomen rasta ove industrije, uprkos sve većem broju novih brendova, i nije posebno čudan i neobjašnjiv. U redu, donekle je i logično da ekonomski slabije države gdje živi narod sa manjom kupovnom moći koristi finansijske benefite polovne garderobe. Ali 'bogati' zapad? I to o mnogo većem obimu nego siromašnije države? Zvuči nemoguće ali je tačno. Razlog se ne nalazi u finansijskim okvirima, već u potpunom drugačijem shvatanju sistema. Zašto platiti nešto novo 10 puta više, ako mogu da nađem polovno, a da izgleda kao da je novo? Ukoliko se vodite ovom metodom kroz život, statistički gledano, na duži period ćete uštedjeti veliku količinu novca, a zapadnjaci to vrlo dobro znaju.

Drugi razlog jeste problem originalnosti modernog doba. Nevjerovatne količine imitatora brendova, sa vrlo malom dozom greške, gotovo nevidljivom za neutrenirano oko, su zatrpale tržište. Došlo je do toga da se često dešava da platite punu cijenu brendiranog komada odjeće, a da taj komad dolazi iz neke od fabrika imitatora, i da ne nosi ni približan kvalitet.

Treći razlog je ekološke strane. Industrija polovne garderobe se smatra eko-prijateljskim biznisom. Naravno, razlog je sasvim logičan i nećemo dalje detaljisati.  

Upravo su ovo glavni razlozi konstantnog rasta industrije polovne gaderobe uz činjenicu da to u određenim zemljama predstavlja modni trend, posebno kod mladih ljudi, koji su dovoljno pametni da iskoriste sve benefite ove industrije.

Ukoliko izolujete samo one komade odjeće koji su najvećeg kvaliteta (takozvana krem klasa), dobijate markirane i skoro nove komade odjeće za 5-10 puta manju cijenu, tako da je finansijski razlog samo dovoljan da ova industrija koristi narodu i narod njoj.